Новини и статии - FesTEAval
Изложение на чай- София 2018
15 ноември 2018 - 17 ноември 2018
Национален музей „Земята и хората”


НАУЧИ ПОВЕЧЕ ЗА: Английският следобеден чай

НАУЧИ ПОВЕЧЕ ЗА: Английският следобеден чай


Английският следобеден чай може спокойно да се нарече ритуал. С две думи Английският следобеден чай: изтънченост и изисканост.
Разбира се, британците пият чай сутрин за закуска, на обед, в почивката, вечер, но най-автентичен остава всеизвестният 5 o'clock tea - следобедният чай в 5 часа.
Според някои източници началото е поставено през 1800г. от Анна, херцогиня на Бедфорд и близка приятелка на кралица Виктория. Други твърдят и връщат датата на създаване на този обичай още по-назад,стигайки до внасянето на традицията да се пие чай в Англия изобщо, но това е друго, макар и тогава чаят да е бил нещо ново и много скъпо, консумирано основно от висшата класа. Във викторианска Англия са имали две хранения през деня – закуска и вечеря. Като по-късно се въвеждам така наречения лек обяд, с който се засищали до вечерта, но това хранене не било достатъчно на херцогинята на Бедфорд Анна, която всеки следобед огладнявала. Анна наредила да сервират в покоите и чай и нещо, леко с което да се подкрепя. След което тя започнала да кани и приятелки на "следобеден чай" и постепенно това се превръща в обожавано сред дамите събитие, на което освен да на сладка приказка се събирали да блеснат с изискана порцеланова и сребърна посуда.
Чаят е скъп и екзотичен във викторианска Англия, следователно е бил нещо желано и престижно! Тази традиция за дълго време остава привилегия само на висшта класа. В разцвета на викторианския период средната класа започва да подражава на богатите благородници и като вече имат възможността да си позволят определено разточителство. Постепенно пиенето са следобеден чай обхваща цялата страна и така с времето се превръща в една от най-отличителните английски традиции.
image

Днес следобеден чай може да се сервира и вкъщи, и в по-изисканите заведения. Въпреки че напитката чай е задължително да присъства, тя може да бъде заменена с кафе или някаква гореща напитка, като разбира се е добре да се придържаме към класитака- именно чая.

Във Великобритания днес чаят се пие смесен с мляко, но е широко разпространен и чист, само с лимон или със захар. Комбинацията с мляко е автентично британска по своя произход, но днес можете да я срещнете в различни кътчета по целия свят.
Както виждате, чаят е повече от напитка за англичаните – той е начин на живот. А сега е време и ние да си приготвим чаша традиционен английски чай.
Ето стъпките:


Използвайте висококачествени листа черен чай
Добре е да загреете керамични чаши преди употреба.
Сложете по 1. ч.л. чай (или 1 чаена торбичка) на човек + 1 ч.л. за чайника, който ще използвате за запарката.
Налейте вода в чайника, веднага щом заври.
Разбъркайте или разклатете чайника с кръгообразни движения.
Оставете го да се запари за около 2 минути.
Добавете малко мляко във всяка чаша преди да сипете чая.
Изсипете чая внимателно през цедка за чай (ако сте използвали чаени листа).
Насладете се на най-английската напитка.


Поне веднъж трябва да опитате това качество от Острова, като ви напомняме че това може да се случи на Изложението FesTEAval , като ще се насладите на прекрасния вкус на английски чай, в съчетание с кифлички, малки сандвичи, пастички и кексчета по стара английска традиция.

ЗА УЧАСТИЕ КАТО ИЗЛОЖИТЕЛ И ПАРТНЬОР: Вземи участие

Илияна Елиас
тел. : 0899547188
За да бъдете информирани веднага за новини свъзани с FesTEAval

Напишете вашия e-mail адрес, на който искате да следите всички новости свързани с FesTEAval

your email