Новини и статии - FesTEAval
Изложение на чай- София 2018
15 ноември 2018 - 17 ноември 2018
Национален музей „Земята и хората”


НАУЧИ ПОВЕЧЕ ЗА: МАТЧА

НАУЧИ ПОВЕЧЕ ЗА: МАТЧА

МАТЧА е японски зелен чай с високо качество. Това е чай с веквона история на над 800 години и произхожда от растението Camellia Sinensis. В последните години тази непозната на западния свят напитка се разпространява с голяма скорост извън пределите на Азия като придоби голяма популярност в съвременната диетология.
За да стигнем до причините за популярността на матча нека се запознаем накратко с историята.
Преди 800г. будиският монах Ейсай внася елексира на живот от Китай и засажда Матча в Страната на изгряващото слънце – Япония. Тогава японците превръщат зеления чай както в своя основна ежедневна напитка, така и в тяхна култура и начин на живот.

image

В буквален превод Мат-ча означава „чай на прах“. Зеленият чай отдавна е известен със своитеползи за здравето, а Матча съдържа до 10 пъти повече полезни съставки от обикновения зелен чай. За разлика от другите зелени чайове, при пиенето на Матча се консумират листата. Това е и причината Матча да съдържа по-високи концентрации на катехини и витамини. Чаят не се прецежда и има почти неонов цвят.
Не случайно Матча е наричан още "чаят на чайовете". Чаят съдържа голямо количество антиоксиданти и витамини. За да добием представа ще го сравним с признати суперхрани:
той има 60 пъти повече антиоксиданти от спанака и 17 пъти повече от боровинките.

Матча се приготвя като в чаша топла вода се смесват 2 грама ( или около ½ ч.л.) фин прах листа, който с помощта на специалнабамбукова пръчка се разбърква с движения под формата на буквата W до получаването на пенлива текстура. Така приет чаят е много по-пълноценен в сравнение с приготвения чрез накисване на пакeтче.

Интересно за Матча е , че класическата японска чайна церемония задължително започва с него.

ЗА УЧАСТИЕ КАТО ИЗЛОЖИТЕЛ И ПАРТНЬОР: Вземи участие

Илияна Елиас
тел. : 0899547188
За да бъдете информирани веднага за новини свъзани с FesTEAval

Напишете вашия e-mail адрес, на който искате да следите всички новости свързани с FesTEAval

your email