Новини и статии - FesTEAval
Изложение на чай- София 2019
15 ноември 2018 - 17 ноември 2018
Национален музей „Земята и хората”


НАУЧИ ПОВЕЧЕ ЗА: Масала - хималайски чай

НАУЧИ ПОВЕЧЕ ЗА: Масала - хималайски чай

Масала, в превод от Хинди означаващо смес от подправки е невероятно ароматен и енергизиращ индийски чай. Известен също като "Хималайски чай", Масала е изключително полезен и засищащ Хималайският чай е много вкусен и сгряващ, чудесна напитка, с която може да замените всяка чаша кафе.
В масала има мляко,кардамон, джинджифил, черен чай, шафран карамфил, индийско орехче и канела . Всичките съставки се слагат в млякото, защото интересното е, че то има способността да извлече от билките повече от полезните им съставки, в сравнение с водата. Може да се пие и без мляко, но не е същия- отново е вкусен, но не е като с мляко – получава се само един по-богат на съставки билков чай. Интересното е, че всяка подправка в чая масала, помага на този човешки орган, на който прилича външно.

image

Индия и Пакистан са държавите, които най-засилено използват различни масали, като в Индия те се различават, в зависимост от региона, а някои масали се използват само в конкретни ястия. Като 7-те основни вида Масала са:
Гарам масала
Тикка масала
Пав Бажи масала
Тандуури масала
Мадраси масала
Корма масала
Чаат масала

Ето и една рецепта за Масала:
Съставки: 30гр. кардамон
30 гр. канела
20 гр. джинджифил
20 бр. карамфил
25 гр. кориандър
50 гр. черен чай
3 литра мляко
250 гр. мед или кафява захар
черен пипер
2 литра вода
Ако нямате възможност, време или търпение сами да си приготвяте този вълшебен чай, имайте предвид че на места се продава готова смес за чай масала, а от ва остава да добавите само водата, млякото и захарта.

ЗА УЧАСТИЕ КАТО ИЗЛОЖИТЕЛ И ПАРТНЬОР: Вземи участие

Илияна Елиас
тел. : 0899547188
За да бъдете информирани веднага за новини свъзани с FesTEAval

Напишете вашия e-mail адрес, на който искате да следите всички новости свързани с FesTEAval

your email